226

Latest post of the previous page:

ja mam na tym punkcie prawdziwą obsesję :roll:

Jak już coś kupuję to musi wyglądać jak nówka, jakbym chciała zniszczoną powieść to bym poszła do antykwariatu.
No i zawsze jak pożyczam jakąś książkę znajomym to ostrzegam ich, że mam na tym punkcie fioła więc niech lepiej uważają, bo za zniszczenia uduszę :twisted:
"I learned to listen.
In my dark, my heart heard music."

227
Sol pisze:No i zawsze jak pożyczam jakąś książkę znajomym to ostrzegam ich, że mam na tym punkcie fioła więc niech lepiej uważają, bo za zniszczenia uduszę :twisted:
Och tak, ja mam to samo. Prawie zabiłam moją kumpelę za to, że zniszczyła mi 'Wywiad z wampirem'.
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

228
Po zgłębieniu kilku książek Érica-Emmanuela Schmitta zabrałam się za nieśmiertelną klasykę literatury - "Przeminęło z wiatrem" Margaret Mitchell.
Miłości jestem posłuszna i szczęściu się nie opieram!
I czuję twoją pieszczotę i coraz bardziej zanikam,
I czuję twe pocałunki i coraz bardziej umieram.

Rok nieistnienia B. Leśmian

229
Ostatnio skończyłem "Aurian" - fantasy niższych lotów, raczej nie polecam.

[ Dodano: Pon 14 Gru, 2009 ]
Z całej książki najbardziej podobała mi się okładka ^_^

230
A ja w końcu kupiłam sobie 'Naznaczoną', którą przeczytałam już jakiś czas temu...

– William Blake

232
Ja właśnie dostałam pod choinkę Ostatnią z Dzikich Trudi Canavan, czyli drugą część trylogii Era Pięciorga, i już przeczytałam prolog i pierwszy rozdział :)

[ Dodano: Czw 24 Gru, 2009 ]
Ale jaja! Mój brat właśnie przyniósł mi do pokoju kolejną paczkę, w której były dwie książki. To są jakieś 'Książki wybrane'. W pierwszej jest: 'Król afer' Johna Grishama, 'Anioł stróż' Nicholasa Sparksa, 'K jak kamieniołomy' Sue Grafton i 'Jedzcie ciasta!' Jeanne Ray, a w drugiej: 'Życie po wypadku' Barbary Delinsky, 'Dziwny incydent z psem nocną porą' Marka Haddona, 'Znikający człowiek' Jeffereya Deavera i 'Druga szansa' Jamesa Pattersona. Cóż, miło ze strony mojego kumpla, który wie, że kocham czytać, ale jest jedno 'ale': JA TAKICH KSIĄŻEK NIE CZYTUJĘ!

– William Blake

233
Czytam sobie właśnie Gorszą płeć Marii Boguckiej, książka dołująca mnie od pierwszej strony. Jest to obraz kobiety w dziejach Europy do XXI w. Kiedy ją czytam to mnie taka myśl nachodzi, że feministki nie mają za bardzo na co narzekać, bo w porównaniu z takim średniowieczem to obecnie płeć piękna ma luz, blues i nie wiem co jeszcze.

Książka oczywiście historyczna :D.
Głębokie są tylko uczucia, które się ukrywa. Stąd siła uczuć podłych.
Emil Cioran

234
Jakby średniowiecze brać za punkt odniesienia, to chyba żadna grupa (może poza klerem) nie miałaby na co narzekać. Sęk w tym, że to średniowiecze dawno minęło.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

235
Zatem cieszmy się, że nie przyszliśmy na świat w średniowieczu!

Na zakończenie dodam tylko, że mężczyźni też nie mieli na co narzekać, bo to oni rozporządzali w całości majątkiem, który żona wnosiła do małżeństwa. Takiej białogłowej zostawały tylko osobiste ruchomości. Jako taka wolność następowała po mniej lub bardziej naturalnej śmierci męża ;).

Pozdrawiam,
G.

P.S. Żeby nie odchodzić zbytnio od meritum to czytanych obecnie dorzucam Historię Finlandii Tadeusza Cieślaka.
Głębokie są tylko uczucia, które się ukrywa. Stąd siła uczuć podłych.
Emil Cioran

236
VV pisze:Jakby średniowiecze brać za punkt odniesienia, to chyba żadna grupa (może poza klerem) nie miałaby na co narzekać.
Raczej poza papieżem. Bo taki zwykły ksiądz, a nawet mniej znaczący biskup miał fatalne życie. Chociaż w pewnym sensie papież też miał nielekko. Średniowiecze było do dupy dla wszystkich. :P
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

238
A tak w temacie, to właśnie czytam sobie "Niebezpieczną fortunę" Folletta. I szczerze mówiąc, strasznie mnie denerwuje sytuacja, gdy ktoś - zwłaszcza rodzic - bezczelnie manipuluje głównym bohaterem. Takie sytuacje zawsze mnie wprawiają w zły nastrój.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

240
"Pan Lodowego Ogrodu" pióra Jarosława Grzędowicza. Przedwczoraj przebiłem się przez tom pierwszy (540 stron), wczoraj przez większość drugiego (500 stron), co oznaczałoby, że książka jest naprawdę tak dobra, jak wszyscy dookoła mówili - a na pewno jest wciągająca. Szkoda tylko, że na kolejny tom przyjdzie "trochę" poczekać...
Don't you hate people who... well, don't you just hate people?

241
Dlaczego trzeba będzie czekać?

Wróć do „Czytelnia”