1021

Latest post of the previous page:

Rzeczywiście. Osobiście nie przepadam za językiem niemieckim. Do japońskiego już się przyzwyczaiłam a to z powodu ciągłego oglądania anime, chociaż moje ostatnie odkrycie jest w języku koreańskim. I nadal nie mogę się nadziwić, iloma to językami posługują się ludzie na świecie.

1022
Marybeth pisze:Łacina wydaje mi się całkiem ciekawa.
Łacina wydaje się całkiem ciekawa dopóki człowiek nie musi się jej uczyć - co innego sypać łacińskimi sentancjami, a co innego uczyć się tego pokręconego języka. Miałem z łaciną do czynienia przez rok i pożytek jest z jej nauki tylko taki, że łatwiej zapamiętuje owe sentencje.

Z zupełnie innej beczki - właśnie postanowiłem wykopać Pióro Bojowe i napisać ciąg dalszy pewnego opowiadania, które popełniłem dosyć niedawno i z którym wiążę pewne nadzieje. Czy znalazłby Pan, Panie Andrzeju, kiedyś wolną chwilkę na przeczytanie tego poprzedniego opowiadania i wydanie o nim Fachowej Opinii? Nie chodzi mi o wytykanie szczegółowych błędów a o prostą opinię w rodzaju "ujdzie" albo "zajmij się lepiej szydełkowaniem wyczynowym, synu". I nie spieszy mi się, część drugą napiszę tak czy siak - to będzie ewentualnie dodatkowa motywacja albo jej odebranie...

[ Dodano: Sob 02 Sty, 2010 ]
Dodać jeszcze mogę, że w zasadzie to już porzuciłem Marzenia o Publikacji, ale tak mnie naszło przemyślenie, że gdybym miał dwa opowiadania potencjalnie stanowiące część większej całości... no, takie tam mżonki, słowem. ;)
Don't you hate people who... well, don't you just hate people?

1023
Mich'Ael pisze:Czy znalazłby Pan, Panie Andrzeju, kiedyś wolną chwilkę na przeczytanie tego poprzedniego opowiadania i wydanie o nim Fachowej Opinii?
znaczy przysłałeś a ja jeszcze nie przeczytałem?
własnie proboję rozładowac kolejkę 25 tekstów...
Jeszcze chwilka cierpliwości.

Skończyłem dziś wpisywać w plik redakcję autorską V tomu "Oka Jelenia"
"Triumf lisa Reinicke". Ohydna robota.

349 stron. Mission complete ;)

1024
Mich'Ael pisze:
Marybeth pisze:Łacina wydaje mi się całkiem ciekawa.
Łacina wydaje się całkiem ciekawa dopóki człowiek nie musi się jej uczyć - co innego sypać łacińskimi sentancjami, a co innego uczyć się tego pokręconego języka.
Kupcie sobie np. "Aurea dicta" Stanisława Kalinkowskiego i wykujcie same sentencje ;)

z pamięci:

Omne mundi trinum:
puellam, tabacum, vinum
quit agas pulcherimus
maksimus est asinus.

;)

1025
Andrzej Pilipiuk pisze:znaczy przysłałeś a ja jeszcze nie przeczytałem?
Jeszcze nie przeczytałem, na razie tylko grzecznie pytałem czy w ogóle mogę przesłać. Cierpliwości mam w brud.

A mnie, jeżeli chodzi o łacinę, do dzisiaj stają przed oczyma teksty o tym jak to Rzymianie nie rozkładali obozu albo o tym jak to gladiatorzy nie walczyli. Jasne - tematy wydają się całkiem ciekawe... gorzej jak człowiek musi się ich wyuczyć na pamięć kompletnie ich nie rozumiejąc...

A problem z łaciną jest taki, że nawet jak zna się poszczególne słowa danego stwierdzenia i próbuje się zgadywać znacznie to zawsze można się pogubić w deklinacjach, koniugacjach i tym podobnych cudach i i tak nam wychodzi tłumaczenie całkowicie odmienne od oryginału... :(

[ Dodano: Nie 03 Sty, 2010 ]
Uch, nie "jeszcze nie przeczytałem" a "jeszcze nie przesłałem". Późno w nocy jest...

1026
gorzej jak człowiek musi się ich wyuczyć na pamięć kompletnie ich nie rozumiejąc...
Nie zgadzam się. Gramatyka łacińska jest jedną z najbardziej logicznych. Nauka łaciny to jak nauka matematyki.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

1027
Nauka łaciny to jak nauka matematyki.
Jeśli tak, to nie chce mieć z nią nic do czynienia. Dla mnie matematyka i pozostałe przedmioty ścisłe to czarna magia.

1028
VV pisze:Nie zgadzam się. Gramatyka łacińska jest jedną z najbardziej logicznych.
Wymowa w języku polskim także jest bardzo logiczna i, teoretycznie, prosta do opanowania - wszystko wymawia się tak, jak jest zapisane. Czy to pomaga obcokrajowcom uczacym się polskiego? Raczej nie. Owszem, gramatyka łacińska jest logiczna - co nie zmienia faktu, że jest strasznie trudna - czego bynajmniej nie ułatwia fakt, że łaciny człowiek nie uczy się jako języka do mówienia, którym mógłby się potem posługiwać - przynajmniej na anglistyce. Nas uczyli królowej języków bardziej na zasadzie ćwiczenia logicznego właśnie - dlatego też większość szczerze nienawidziła łaciny, tak swoją drogą. Uczenie się dla uczenia się, ot co.

1029
Mich'Ael pisze:
Andrzej Pilipiuk pisze:znaczy przysłałeś a ja jeszcze nie przeczytałem?
Jeszcze nie przeczytałem, na razie tylko grzecznie pytałem czy w ogóle mogę przesłać.
(----) podeślij - ale jesteś definitywnie ostatni.
przeczytam co mam w kolejce i definitywny koniec.

1030
Kurczę, szkoda, panie Andrzeju, że Mich'Ael jest ostatni, bo ja też chciałam panu jeszcze kawałeczek czegoś nowego posłać...

Ale to może kiedy indziej ;)
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

1031
Wymowa w języku polskim także jest bardzo logiczna i, teoretycznie, prosta do opanowania - wszystko wymawia się tak, jak jest zapisane.
Nieprawda. Porównaj ile zajmuje obcokrajowcowi opanowanie gramatyki polskiej, a ile łacińskiej (5 deklinacji, 4 koniugacje - pół sukcesu). Czytanie po łacinie też jest nieporównanie łatwiejsze - wystarczy się nauczyć kilku dwudźwięków.
Polski to też piękny język, ale niezwykle trudny, w dodatku utrudnia go jeszcze idiotyczna ortografia.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

1033
Posłałem na [email protected]. Nie spieszy mi się zupełnie, więc może Pan z powodzeniem wrzucić sobie moje opowiadanie na szary koniec swojej listy, zaraz przed "zjeść z sosem czosnkowym zaraz po przeczytaniu, świat nigdy nie powinien tego ujrzeć". ;)

1036
A co myślisz Andrzeju o kondycji polskiej powieści historycznej, oczywiście tej klasycznej, bez żadnej domieszki fantastycznej? Bo tak prawdę mówiąc od czasów Bunscha, Kossak-Szczuckiej i Hena "nihil novi sub sole". Pewnie, że i w twojej twórczości elementy historyczne są aż nadto widoczne, ale wybacz jednak żadnego twego dokonania nie można nazwać stricte historyczną. Podobnie rzecz sie ma z innymi autorami.
Na Zachodzie ta gałąź pisarstwa ma olbrzymie powodzenie. A u nas?
Ciekawi mnie to również z osobistego punktu widzenia, bo właśnie podpisałem umowę na wydanie powieści historycznej (takiej właśnie klasycznej). Jak myślisz, jak dużego nakładu można się spodziewać. Siedzisz już w tym biznesie całe lata, więc pewnie wiesz, gdzie ptaszki ćwierkają.
Pozdrawiam, życząc w Nowym Roku samych sukcesów wydawniczych.

Wróć do „Strefa Pisarzy”