Witajcie

1
Witajcie,

przyglądam się Waszemu forum od jakiegoś czasu i pomyślałem, że się ujawnię i pooceniam może co nieco :)

Kim jestem? Absolwentem polonistyki, który w wolnych chwilach pisuje sobie to i owo. Na co dzień redaguję i koryguję teksty. To chyba tyle :)
eKorekta24.pl :: Portal językowo-literacki

2
Witam. Korektorów i poprawiaczy nigdy dość.

A tu było takie coś, co już nie jest (Marti kłania się nisko)
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott

   Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
   — Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
   — Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
   — Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.

4
Witam serdecznie
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec

5
Witam, witam.

Im dłużej jestem na tym forum, tym bardziej się cieszę. Sporo ludzi się tu rejestruje a to za czymś przemawia ...

8
Dziękuję za miłe powitanie. No i gwoli wyjaśnienia: żaden ze mnie redaktor, staram się unikać tego słowa. Przy 2-letnim doświadczeniu nie czuję się na tyle w tym dobry, by tak beztrosko i zuchwale o sobie mówić :) Wolę po prostu "redagować", wszak redagować może każdy, niekoniecznie redaktor ;)

9
Wydaje mi się, że o tym kim jesteś decyduje Twoja dusza. Jeśli w duszy jesteś redaktorem, myślisz jak redaktor, widzisz jak redaktor to jesteś redaktorem. I koniec. I nikt nie może ci zabronić myślenia o sobie i nazywania siebie redaktorem.

10
Oczywiście, inja, masz rację, ale "redaktor" to po prostu wielkie słowo. Prawie jak "pisarz". Ilu autorów powie o sobie, że są pisarzami? Każdy na ogół odpowiada: "E, gdzie tam, ja pisuję tylko od czasu do czasu. Co tam ze mnie za pisarz!". Owszem, w duszy czują się na pewno pisarzami i mile łechce ich próżność to, że inni tak właśnie o nich mówią, ale zwykła, ludzka skromność nie pozwala tak samemu o sobie mówić. Zawsze kołacze się w głowie ta myśl, że są inni, lepsi, z większym bagażem doświadczenia. Albo ta, że jeśli powie się o sobie "pisarz" czy "redaktor", to zaraz przyjdzie ktoś i powie: "Jaki tam z niego pisarz/redaktor, jak tyle błędów robi".

Ot, i tyle. Wolę po prostu zostać w cieniu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”