4
O kim pisze autor, a raczej, jaką książkę wysłał, wiadomo :P Najciekawsza jest reakcja wydawców, zdaje się, że ani jeden bynajmniej się nie zdziwił, że o konkretniejszej reakcji nie wspomnę. Humoreska, jak to humoreska, przerysowana nieco, ale mniej niż by się mogło wydawać. Eksperyment wart przeprowadzenia... ;)

5
Wydaje mi się, że taki eksperyment został już przeprowadzony - gdzieś ze dwa/trzy lata temu słyszałem, ze do kilku wydawnictw posłano coś (nie wiem czy nie Hemingwaya właśnie) i że tekst został odrzucony jako szmira - godna uwagi sprawa jest taka, że część wydawnictw nie poznała się na tym, że tekst "jakby znajomy".
Don't you hate people who... well, don't you just hate people?

8
Ernest Hemingway, "Stary człowiek i morze". A wydawnictwa to: WBK, Znak, Rebis, Prószyński i Spólka. Nie wiem, czy więcej było.

9
Mich'Ael pisze:wydawnictwa to: WBK
Raczej WAB. WBK to bank, ten od Danny'ego i Gerarda.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

11
Sir Wolf pisze:Raczej WAB. WBK to bank
No tak, głupi ja. Pierwsze co mi przyszło do głowy to WBK, a że na wydawnictwach nijak się nie znam - z żadnym się nie kontaktowałem nigdy - to tak wyszło.

12
Mich'Ael pisze:Wydaje mi się, że taki eksperyment został już przeprowadzony - gdzieś ze dwa/trzy lata temu słyszałem, ze do kilku wydawnictw posłano coś (nie wiem czy nie Hemingwaya właśnie) i że tekst został odrzucony jako szmira - godna uwagi sprawa jest taka, że część wydawnictw nie poznała się na tym, że tekst "jakby znajomy".
coś mi się kołacze, że "Duma i uprzedzenie", pewności nie mam. w każdym razie zmieniono jedynie imiona głównych bohaterów, rozesłano do wydawnictw - wszystkie stwierdziły, że kiepskie, a tylko jedno poradziło nie wzorować się tak na klasyce. ;o
zwięzłość jest siostrą talentu.

13
Tak, Duma i Uprzedzenie. Ale mam wrażenie, że ktoś tu manipuluje wynikami. Ja zapamiętałem, że część nie odpowiedziała w ogóle, część po prostu declineła (autor chyba postawił tezę, że nawet nie zajrzeli, skoro rzecz była nadesłana przez nieznane nazwisko), a jedno faktycznie dostrzegło niepokojące podobieństwa.
Seks i przemoc.

...I jeszcze blog: https://web.facebook.com/Tadeusz-Michro ... 228022850/
oraz: http://www.tadeuszmichrowski.com

14
Dawid Brykalski napisał przed laty dla jajec opowiadanie "stary człowiek i góry" o kolesiu który na obcej planecie ubił dinozaura, wezwał transport, ale nie miał już amunicji i nim po paru godzinach dotarł poduszkowiec, miejskowe ścierwojady skonsumowały mu łup.

tylko red. Parowski rozpoznał pierwowzór. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”