16

Latest post of the previous page:

&12
Niewydanie Dzieła
Jezeli Wydawca nie wyda Dzieła w terminie określonym w par.5 ust.1 niniejszej umowy, Autor moze wezwać go na piśmiedo wydania, udzielajac jednoczesnie dodatkowego rocznego terminu. Po bezskutecznym upływie tego terminu Autor, zachowując prawo do wynagrodzenia określonego w ust. 1 par.11 niniejszej umowy, może od umowy odstąpić.
&13 pkt 3
W razie odstąpienia przez Wydawcę od umowy po przyjęciu Dzieła, a przed jego wydaniem, zapłaci on Autorowi całość umówionego wynagrodzenia za jedno wydanie.

O takie zapisy chodzi?
http://atl-niekadyjestrainmanem.blogspot.com/

17
iska36 pisze:O takie zapisy chodzi?
Tak.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

19
To zależy od wydawcy, ja wysyłam tekst mailem, w jednym egzemplarzu :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

21
Przydałby się wątek o umowach.

Niby niewielu by z niego skorzystało (jak na razie ;), ale mimo to widać, że byłby bardzo pomocny. Poza tym widać, że debiutanci nie maja o tym pojęcia dużego i mogą wpaść w sidła nieuczciwych wydawców, a podniesienie świadomości autorów wyjdzie na korzyść wszystkim autorom, nie tylko debiutantom, ale także starym wyjadaczom, którym debiutanci nie będą psuli rynku dając się wpuszczać w maliny.

[ Dodano: Sro 14 Lip, 2010 ]
Choć wiem, że to drażliwa kwestia, to myślę, że da się to ugryźć tak, żeby wydawnictwa się nie przyczepiły do zdradzania superważnych ultratajemniczych tajemnic. ;)
Leniwiec Literacki
Hikikomori

22
tak to chyba dobry pomysł. Fakt spodziewałam się standardowej umowy, maksimum trzy strony- he he naiwniaczka - a tu proszę 12 stron, paragrafy, ustepy itp. Ciężki kawał lektury do przebrnięcia, zwłaszcza jeśli ktoś do tej pory miał do czynienia z nieskomplikowanymi rodzajami umów typu: umowa najmu, o pracę i takich tam :) jak ja. Ogólnie bieganie po poprzednich postach by znaleźć coś na temat również kłopotliwe bo trzeba wiedzieć gdzie tego i owego szukać.
Dobry pomysł
http://atl-niekadyjestrainmanem.blogspot.com/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”