137
Tak, oczywiście. :P
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

138
Jeśli są tu zwolennicy, choć w tym wypadku zwolenniczki erotyków ( nie harlekinów)
To gorąco polecam erotyk historyczny "Zbudź się Kochanie" Schone Robin
Naprawdę gorąca książka i co lepsze ciekawa.

139
Chciałem ostatnio zacząć przygodę z Bertoldem Brechtem - czy ktoś mógłby polecić mi jakiś kanon jego twórczości (poza Operą za 3 grosze)? Z góry thx

140
Ostatnio wymyśliłam sobie, że w przyszłym roku na maturze ustnej z polskiego przedstawię temat: "Motyw wampira w literaturze". Trzeba sobie sporządzić bibliografię i właśnie nie wiem, z których książek będę musiała skorzystać.
Może coś polecicie?
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

141
Ostatnio skończyłem "Niespokojnych" (John Connolly).
Na książkę natknąłem się przypadkiem, bardzo mi się spodobała. Potem wyczytałem, że autor nazywany jest "Irlandzkim Stephenem Kingiem", co potwierdzam w 100%- podobny styl, podobne wszystko.

Ktoś może mi polecić inną książkę tego autora?
"Zabijanie dla pokoju jest jak pieprzenie się dla cnoty." — Stephen King, Serca Atlantydów

142
"Bal Abslowentów" Ruth Newman - świetny kryminał, który można przeczytać w jedno popołudnie. Wspaniały, wspaniały i jeszcze raz wspaniały!
These dreams in which I'm dying are the best I ever have.

I'd like to learn how to play irish melody on flute.

"Dreaming dreams no mortal ever dare to dream"
E.A. Poe "The Crow"

143
Polecam serię Bractwo Czarnego Sztyletu - dużo krwi, dużo seksu i dużo humoru :)
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

144
Akurat zdarzyło się, że wszystkie książki ostatnio przeczytane przeze mnie, są godne polecenia :).
"Powroty Zmarłych" John Ajvide Lindqvist - po znakomitym "Wpuść mnie" (zarówno książka jak i film - "Pozwól mi wejść", wspaniałe), pisarz opowiada o powstaniu zmarłych z grobów. Czyni to jednak w sposób jakiego (przynajmniej ja) nigdy jeszcze nie widziałem/czytałem. Książka ciekawa i trzymająca w napięciu do samego końca.
"Otchłań zła" Maxime Chattam - porządny kryminał. Dla mnie przewidywalny (niestety, "Bal absolwentów" nadal jest dla mnie książką nie do pobicia pod tym względem), ale czytało się miło. Dla fanatyków serii CSI. Wszystko jest opisane szczegółowo i dokładnie. Sekcje zwłok i wszelakie niuanse medycyny sądowej również (te opisy bardzo przypadły mi do gustu. Świetnie zrealizowane. Nic na to nie poradzę, że uwielbiam tego typu rzeczy :P).
"Malowany Człowiek" Peter V. Brett - Pierwszą księgę pożarłem w jeden wieczór. Najlepsze fantasy jakie do tej pory czytałem. Genialne.
These dreams in which I'm dying are the best I ever have.

I'd like to learn how to play irish melody on flute.

"Dreaming dreams no mortal ever dare to dream"
E.A. Poe "The Crow"

145
Trzy tytuły dobrane pod kątem przydatności dla aspirujących pisarzy.

1. Eleonora Ratkiewicz, Paradoksy Młodszego Patriarchy. Jeśli chcecie coś wiedzieć o samej książce, czytajcie tutaj. Dlaczego warto ją przeczytać? A dlatego, że trzeba się wzorować na najlepszych. Styl, metafory, lekkość języka, różnorodność postaci, wiarygodność świata przedstawionego, tego wszystkiego należy skosztować i starać się wchłonąć, aby rozbudować w ten sposób już posiadany warsztat pisarski. Jest to prawdopodobnie najlepsza powieść wydana w tym roku przez Fabrykę (sorry, Adam, drugie miejsce masz...).

2. i 3. Feliks W. Kres, Galeria złamanych piór i Galeria dla dorosłych. O pierwszej wiadomo nie od dziś. Powtarzam jak ta katarynka: "Czytajcie Kresa!" - i widać, kto przeczytał, a kto nie. Druga Galeria jest kontynuacją pierwszej, zgodnie z tytułem to taka Galeria dla zaawansowanych, dla tych, co przeczytali i zrozumieli pierwszą.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

146
Sir Wolf pisze:Jest to prawdopodobnie najlepsza powieść wydana w tym roku przez Fabrykę (sorry, Adam, drugie miejsce masz...).
Jakoś to przeżyję :) Kurde, nie ma rady, trzeba będzie to przeczytać...
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

147
Podpisuję się pod pierwszym punktem postu Sir Wolfa wszystkimi łapkami. Książka zwala z nóg. Wolf coś napisał o tym, dlaczego warto przeczytać. Ja tego nie ogarniam! :)

Ps. Która książka na pierwszym miejscu u mnie, jednak nie wiem, bo "Białe noce" czekają na liście :)

148
Rozumiem, że pisarze oraz przyszli pisarze lubią czytać przede wszystkim beletrystykę, żeby nie rzec dumnie – literaturę piękną, ponieważ jednak zwracam zawsze uwagę na realia, w jakich rozgrywają się opowieści, które właśnie czytam, chciałabym polecić uwadze autorów literaturę faktu. I to nie jedną publikację, ale całą serię. PIW od lat już chyba ponad czterdziestu wydaje serię „Zycie codzienne…”, w której znalazły się omówienia najróżniejszych epok i kultur, pisane często przez znakomitych badaczy, polskich i obcych. Jest sporo książek poświęconych starożytności, poczynając od obyczajów panujących w starożytnej Asyrii i Babilonie, na minojskiej Krecie, w Grecji Peryklesa i zhellenizowanym Egipcie, obficie reprezentowane jest średniowiecze w Polsce, Europie i świecie muzułmańskim, potem renesans i epoka nowożytna z takimi kąskami jak dwór Borgiów albo podróże po Europie w XVII-XVIII w. Można też znaleźć osobne opracowania życia codziennego w zakonach (np. templariuszy), wśród heretyków (katarów, hugonotów) i w krajach dla nas dość egzotycznych, jak Japonia, Indie czy państwa afrykańskie. Prawdziwa kopalnia tematów. Mniej jest w tej serii książek o przeszłości niezbyt odległej, ale też się znajdą, choćby o USA w czasach prohibicji, życiu oficerów w II Rzeczypospolitej albo mafii od roku 1950 do naszych dni. Z takich lektur korzyść mogą odnieść nie tylko ci, którzy zamierzają pisać opowiadania czy powieści stricte historyczne, lecz również autorzy kreujący rozmaite własne światy, stylizowane najczęściej nie wiadomo czemu na średniowiecze, czyli jakąś epokę niby-feudalną z zamkiem w tle. :D Za przykładem PIW poszły rozmaite inne wydawnictwa, publikując książki o podobnym charakterze. Jeśli ktoś lubi atmosferę grozy, nie musi sięgać po beletrystykę, może przeczytać Szymona Wrzesińskiego „Oddech śmierci. Życie codzienne podczas epidemii”. Dla miłośników innych klimatów może być Laure Adler „Życie codzienne w domach publicznych w latach 1830-1930”. Też dobre. A przy tym kształcące.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

150
Bernard Werber, anyone? Jakkolwiek z jego książkami bywa różnie (zawiodłem się na "Imperium aniołów"), to z czystym sumieniem mogę polecić jego trylogię o mrówkach (tak, o tych takich małych), którą zasłynął - tj. "Imperium mrówek", "Dzień mrówek" i "Rewolucja mrówek" - oraz jeszcze lepszych "Tanatonautów". Mówiąc ogólnie: charakteryzują go pomysły i ciekawe perspektywy, z jakich prezentuje tworzone przez siebie światy. Mnie z pewnością wciągnął.

151
polecam "Sto lat samotności" G.G. Marqueza, "Somanekiny" i inne opowiadania - Aldrige Ray, "Martwy świat" - Ader, "Czarne okręty" Joe Alex. Dukaj, Pratchett - wszyscy znają, nie muszę przedstawiać

Wróć do „Czytelnia”