Czy ktoś zna może jakieś książki, publikacje, poradniki dotyczące sztuki kowalskiej w dawnych wiekach? Byłbym wdzięczny za rzucenie jakimś tytułem lub autorem.
Chodzi mi o wygląd i oprzyrządowanie kuźni, pracę kowala, sam proces przekuwania metalu, ilu ludzi było potrzebnych do obsłużenia kuźni itd. Pytam zarówno o kowalstwo użytkowe/artystyczne, jak i o płatnerstwo. Jestem raczej zielony w tym temacie, a do jednego z opowiadań potrzebny jest mi bohater kowal, więc dobrze byłoby, gdybym wiedział co nieco o jego robocie. Jeśli chodzi o zakres czasowy czy geograficzny, to nie pytam specjalnie o konkretną epokę ani rejon - powiedzmy: bardzo szerokie ramy, od wczesnego średniowiecza do czasów nowożytnych, a nawet do rewolucji przemysłowej.
I drugie pytanie, bezpośrednio związane z poprzednim: czy wie ktoś może o jakichś przełomowych innowacjach w sztuce kowalskiej na przestrzeni wieków? O jakichś odkryciach, wynalazkach, ulepszeniach? Praca kowala wyglądała tak-a-tak, nagle ktoś wprowadza jakieś nowatorskie rozwiązania i upraszcza/przyspiesza/ulepsza produkcję?
Będę wdzięczny za podanie tytułów jakichś przyzwoitych pozycji do przeczytania z tej tematyki

Pozdrawiam