Rozglądając się za wydawnictwem dla swojej powieści trafiałem albo na katalogi, gdzie były tylko niektóre wydawnictwa (jak np. katalog Onetu) albo na takie, gdzie ilość pozycji była przeogromna, wiele nieaktualnych, wydających pocztówki lub wręcz samych drukarni (jak np. tu: http://wirtualnywydawca.pl/a/link_list/ ... ol/wy.html ). Dodatkowo analizowałem informacje o każdym potencjalnym wydawcy (głównie jego stronę internetową), jego profil oraz instrukcje dotyczące wysyłania tekstów. Nie da się ukryć, że pochłonęło to zauważalną ilość czasu. Przygotowałem sobie listę wydawców, m.in. opublikowałem ją tu na forum i okazało się, że dwa wydawnictwa już nie przyjmują nowych tekstów. Bywają także problemy z profilem, które wiele wydawnictw każe ocenić we własnym zakresie na podstawie publikowanych pozycji – tu nie zawsze da się to jasno określić, w takim wypadku można zapytać wydawnictwo wprost i gdy zechce odpisać, umieścić tę informację w katalogu.
Innym przykładem jest lista wydawców uczestniczących w niedawnych Targach Książki. Co trzeci nie miał strony internetowej – a w targach uczestniczą przecież raczej poważni gracze na rynku. Można wysłać do każdego z nich maila z zapytaniem o profil i propozycję wydawniczą i pewnie wiele osób wysyła. Można by te wiadomości umieścić w jednym miejscu.
Wystarczyłoby, aby niektóre osoby poszukujące wydawców poświęciły część tego czasu na aktualizację danych w katalogu, jednocześnie korzystając z jego zasobów przygotowanych przez innych. Przykładowo ja wysłałem dwa maile do wydawnictw z zapytaniem, czy są zainteresowani debiutantami i jeśli tak, to w jakiej formie życzą sobie otrzymać tekst. Przesłane instrukcje można umieścić w takim katalogu, oszczędzając wszystkim czas.
W katalogu strona każdego wydawcy zawierałaby, poza danymi kontaktowymi, przede wszystkim jego profil, instrukcje dotyczące wysyłania tekstów oraz informację, czy jest otwarte na debiutantów (ZTCW np. Albatros Andrzej Kuryłowicz nie jest). Dzięki odpowiedniej kategoryzacji wydawców łatwo można byłoby znaleźć nie tylko wydawnictwa specjalizujące się np. w militariach, czy tzw. literaturze kobiecej, ale także wydawców zbiorów opowiadań, dramatów czy poezji. Można by było zawęzić kryteria na przykład wyłącznie do wydawców przyjmujących teksty mailem, gdy ktoś nie ma ochoty bądź pieniędzy na drukowanie egzemplarzy.
Gdyby projekt się przyjął i został zauważony, możliwe, że samym wydawnictwom zaczęłoby zależeć na tym, aby ich wizytówka w katalogu była aktualna. Jednocześnie mogłoby to być niezłe miejsce promocji nowych wydawnictw poszukujących debiutantów, z korzyścią dla jednych i drugich.
Przy okazji na stronach mogłyby pojawiać się informacje, iż wydawnictwo wcale nie przyjmuje nowych pozycji bądź zaprzestaje działalności – strony wydawców często wiszą nawet, gdy ich właściciele przestają funkcjonować. Jednocześnie będzie można czytelnie oddzielić wydawców tradycyjnych od tych, które wymagają współfinansowania (POD).
Aktualnie planuję oprzeć katalog na systemie MediaWiki – czyli będzie to działało tak, jak Wikipedia. Ten system ma wiele plusów, użytkownicy z różnymi poziomami uprawnień, wersje przejrzane oraz historię zmian. W tym miejscu dziękuję Sir Wolfowi za szybką pomoc – w końcu znalazłem odpowiednie rozszerzenie do WikiMedii. Dzięki niemu będzie można wybrać wydawcę, który znajduje się jednocześnie w kilku kategoriach. Przykładowo: wydaje poezję, jest przyjazne debiutantom, znajduje się w województwie małopolskim, przyjmuje tekst mailem i nie wymaga współfinansowania.
Na początku katalog będzie musiał być aktualizowany wyłącznie przez grono edytorów, ale z czasem, gdy będzie się go dało znaleźć w Google i na różnych forach, osoby odwiedzające zaczną same wprowadzać poprawki, które będzie należało jedynie zweryfikować i zaakceptować - podobnie, jak ma to miejsce w Wikipedii i innych Wikiach.
Ze swojej strony zapewniam infrastrukturę (domenę, hosting) oraz instalację aplikacji, a także umieszczenie w niej informacji, które zgromadziłem. Jednakże nie chcę brać się sam za zawartość katalogu.
Zapraszam do wyrażania opinii i do współpracy osoby, które poświęcają lub planują poświęcić swój czas na poszukiwanie wydawców, osoby, które zgromadziły już jakieś informacje i chcą się nimi podzielić oraz wszystkich innych chętnych

Nie zacząłem jeszcze realizacji projektu, na razie sprawdziłem jedynie dostępne rozwiązania (rozważałem też oparcie katalogu na Wordpresie oraz Joomli) i stwierdziłem, że się da i że będzie to wyglądało mniej więcej tak, jak sobie to wyobrażam.
Mile widziany będzie patronat Weryfikatorium, ewentualnie innych serwisów związanych z tematyką.
Jestem ciekawy Waszych opinii oraz pomysłów związanych z tematem.