Który tytuł najbardziej zaciekawia?

Nocne zbrodnie
Liczba głosów: 3 (10%)
Nieodpuszczone winy
Liczba głosów: 3 (10%)
Grzech i kara (Brak głosów)
Pozory mylą
Liczba głosów: 2 (7%)
Gorzka zemsta
Liczba głosów: 1 (3%)
Zmęczone dusze
Liczba głosów: 5 (17%)
Ode złego
Liczba głosów: 16 (53%)
Liczba głosów: 30

Który tytuł zachęca do dalszego czytania?

1
Szukam tytułu do opowiadania w fazie "coraz bardziej końcowej" i jest to ogromny problem. W efekcie burzy mózgów wymyśliłam z przyjaciółmi kilkanaście beznadziejnych tytułów...
...ale podobno lepszy gorszy niż żaden. :)

Który z tytułów w ankiecie zaciekawiłby was na tyle żeby sięgnąć do całości utworu?

Tematyka - horror, groza, strachy :D

2
Ewidentnie "Zmęczone dusze" :D
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

3
ancepa pisze:kilkanaście beznadziejnych tytułów...
Racja, są beznadziejne. ;) Za nic w świecie bym nie kupiła książki zatytułowanej np. "Nocne zbrodnie" (oczywiście o ile bym miała się kierować tylko tytułem). Ogólnie takich banalnych epitetów i metafor dopełniaczowych lepiej się wystrzegać.

Aha, i pytasz o zaciekawienie, ale czy każdy z powyższych tytułów dobrze pasuje do twojego tekstu? Może najpierw odrzucić te, które pasują najmniej i dopiero wybierać? Chyba że już odrzuciłaś...
Zajrzyj, może znajdziesz tu coś dla siebie

Jak zarobić parę złotych

4
Obawiam się, że wszystkie pasują. :D

Wiem, że są słabe - do żadnego nie czuję przekonania. :(

Im dłużej myślę, tym gorsze przychodzą mi do głowy. Zaręczam, te tu są jeszcze znośne.

Jak tworzyć tytuły?
Co sprawia, że są interesujące?

Jakie tytuły wspominacie do tej pory wzdychając nad ich konstrukcyjnym geniuszem? :)

Nie upieram się na żadnym z w/w tytułów. Mam nadzieję, że toczona tutaj dyskusja pomoże mi się ogarnąć i znaleźć "ten jedyny". :D

Biorę też pod uwagę, że gusta są różne :) ale chciałabym poznać kierunek chociaż, w którym te tytuły powinny podążać. :)

5
Jak mówiłam, wystrzegaj się banalnych połączeń wyrazowych. Banalnych czyli np z wyświechtanymi słowami, chociażby: "Noc przeznaczenia" czy "Słodka tajemnica". Za cholewę nikogo tym nie zainteresujesz. Jeżeli już tak bardzo chcesz iść w stronę epitetów, to wymyśl coś swojego, a nie idź na łatwiznę. Trudno mi dawać przykład dobrego tytułu, bo: raz, że znawczynią nie jestem, dwa - nie znam twojego tekstu. Ogólnie chyba do opowiadań z gatunku horror/thriller/fantastyka najtrudniej wykombinować ciekawy, oryginalny tytuł. No i do romansów. Z jednej strony wygląda to kiepsko, bo nie przyciąga, a wręcz odpycha czytelników (chyba że są wiernymi fanami tematyki), z drugiej nawet książka z najgorszym tytułem może zostać wydana.

Ja osobiście lubię dziwne połączenia wyrazowe, nietypowe wręcz, może nawet błędne, ewentualnie krótkie, jednowyrazowe. "Lot nad kukułczym gniazdem", "Miłość i inne nieszczęścia" czy "Ferdydurke" to przykłady świetnych tytułów. Nie ma w nich miejsca na wyświechtanie jak w twoich, ancepa. (niby w drugim jest użycie banalnego słówka "miłość", ale zostało ono ciekawie rozwinięte)

Można też zrobić prosty trik i zamienić miejscami wyrazy. Mnie np. dość dobrze brzmi tytuł: "Zbrodnie nocne". Choć nadal słaby poziom.
Zajrzyj, może znajdziesz tu coś dla siebie

Jak zarobić parę złotych

6
Wiecie, że "Imię róży" początkowo miało się nazywać "Opactwo zbrodni"?

1. Nocne zbrodnie - wybacz, ale to jest tandeta, spodziewałbym się po takim tytule książki w stylu Stephenie Meyer czy Trudi Canavan, a więc pulpy.
2. Nieodpuszczone winy - trochę za długie, niepraktyczne pierwsze słowo. Już prędzej by pasowało w odwrotnej kolejności.
3. Grzech i kara - Zbrodnia i kara, co?
4. Pozory mylą, Gorzka zemsta - banał.
5. Zmęczone dusze - podobnie jak 1., ale jednak ciut lepiej.
6. Ode złego - bodaj najlepsze w tym zestawie, skojarzenie jest oczywiste, może trochę obrazoburcze, zwracające uwagę.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

8
heh, wcześniej miałam zamiar opisać, co sądzę o każdym tytule, ale zostawiłam to sobie na później. teraz widzę, że Sir Wolf ocenił je prawie jak ja.
Wahałam się między numerami 2 i 6.

Mi osobiście podobają się proste tytuły, ale - proste w swej prostocie. (np. "To", "Lalka", "Chłopi") Te powyższe jakby siliły się na bycie oryginalnymi, zachęcającymi.
Podobają mi się tytuły z czasownikami, może jakieś pytanie albo rozkaz. Albo tak jak zdania wyrwane z kontekstu, które można dowolnie interpretować. ("Nigdy w życiu", "Ja wam pokażę").
Albo jakieś zupełnie udziwnione połączenia - "Milczenie owiec", albo nie wiem co jeszcze...

W dzieciństwie strasznie mnie irytowały takie tytuły jak "Ktoś tam i przyjaciele" albo "Przygody kogoś tam". Na szczęście już wyrosłam z podobnych książek, a i tytuły takie ciężko znaleźć w literaturze nie-dla-dzieci ;).

11
Nie zagłosowałem, bo moim zdaniem nie warto. Tytuły są złe, a mój ewentualny głos tylko by Ci zamącił w głowie. Najprędzej "Ode złego", ale to też nie to. Postaraj się znaleźć coś twórczego, pociągającego i z tym "czymś". Te tytuły które tu podałaś to faktycznie tandetne :)
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]

13
Właśnie, że Nocne Zbrodnie są mocne! Na Twoim miejscu poszedł bym na całość i zatytułował tekst- "Najseksowniejsza zbrodnia świata" i na okładce budka telefoniczna, w której kobieta: zgrabne nogi w szpilkach, wszystko ucięte od pasa w dół a w kierunku budki kroczy jakiś facet i szoruje po asfalcie końcówką MIECZA! A w tle fontanna w kształcie otwartej muszelki takiej po małży i tryska z niej czerwona ciecz ale nie jak krew tylko oranżada! sukces gwarantowany.
Obrazek

14
Temat jest już dawno nieaktualny. :)

Opowiadanie można przeczytać na stronie gildia.pl, jako tekst wyróżniony. Tytuł? Żaden z powyższych. :D

ps. Polish gratuluję pomysłu. :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”