46

Latest post of the previous page:

Nie. To prawda, że przy obecnej mocy obliczeniowej da się wiele, ale im lepiej zabezpieczysz konto, tym lepiej dla ciebie. Czy ty myślisz, że takim gościom chce się za wszelką cenę łamać długie hasło (a właściwiej rzecz biorąc zmuszać do tego procesor), podczas gdy w zamian mogą złamać zabezpieczenia do, powiedzmy, 50 źle zabezpieczonych kont ludzi wychodzących z takiego założenia jak ty - czyli po co zabezpieczać, skoro i tak złamią...
Wklep tam porządne hasło a nie :D
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]

47
Ech, facet, a skąd mogą, przystępując do łamania, wiedzieć, że moje hasło to
Gfs4%@^wsfwqw#%^##)3465
a nie
haslo1
Taki argument jest równie dziurawy jak tamta tabelka. Przede wszystkim dlatego, że aby złamać hasło nie trzeba próbować każdej możliwości. Trzeba tylko próbować do skutku.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

48
Sir Wolf pisze:aby złamać hasło nie trzeba próbować każdej możliwości. Trzeba tylko próbować do skutku.
Czyli praktycznie każdej możliwości. Najpierw sprawdzane są najczęściej wpisywane hasła, potem te, które do czegoś nawiązują bądź są w słownikach, a potem procesor liczy po prostu po kolei każde możliwości. Więc jak masz hasło na literkę P to będzie liczył aż do P i dopiero wtedy złamie hasło.
Poza tym, okazuje się, że zdobycie informacji na temat tego jak długie jest hasło, wcale nie jest takie trudne. I na tej podstawie sobie wybierają proste łupy. No chyba, że włamując się na serwer odkrywają, że hasła są nieszyfrowane, a o tym było jakiś czas temu głośno. Wtedy to dopiero mają prostą drogę. :)

Poczytaj o tym w sieci, a zobaczysz, że tamta tabelka wcale nie jest taka dziurawa jak się może wydawać.
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]

49
Pozmieniałam hasła tam gdzie miałam proste na te sugerowane w tabelce i początki miałam trudne_ na dwóch stronach multum odwiedzin bota - a potem idealny spokój. Naprawdę Sir Wolf w tej recepcie coś jest :D
Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz

50
No i mnie próbowali się włamać. Inwazja jaka czy co? ;)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

51
Mnie również.
To zapewne Inwazja Przejmowaczy Kont.
"Stąpać po krawędzi, gdzie lęk i strach..."

Muszę uczyć się polityki i wojny, aby moi synowie mogli uczyć się matematyki i filozofii. John Adams.

52
Wczoraj rano chciałam się tu zalogować (po raz pierwszy) i znowu mi pisało, że zablokowane konto z powodu wielokrotnej próby logowania ;/
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

53
Mnie też w końcu polubili ;]

"Skrypt wykrył wielokrotną próbę błędnego logowania (3) na twoje konto, na Forum Literackie Weryfikatorium! - sprawdź swoje umiejętności przyszły pisarzu!
i zablokował je czasowo w celach bezpieczeństwa."
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

56
Ja strzelam, że od aktywności użytkownika - ja gdybym robił takiego robota, to wgryzłbym się w skrypt forum i tak go skonfigurował. Zawsze się trafi jakiś user z hasłem 'qwerty' i tą samą nazwą użytkownika na kilku forach. A potem spam aż administracja zresetuje hasło.

61
Ebru pisze:A może chodzi o IP?
Porywacze IP, napadają na fora i kradną IP. W krótkim czasie pule będące w dyspozycji ISP wyczerpią się :-) I internet umrze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”