Latest post of the previous page:
Tak sobie wpadłam do tego tematu i...zatkało mnie. Szczerze to w młodości mej chmurnej i durnej nie cierpiałam "W pustyni i puszczy", bo za długie, bo te opisy przyrody które doprowadzały mnie do szału. Ksiazke tę poznałam i polubiłam o wiele później, kiedy juz dorosłam.Luka w pamięci pisze:Cytat:
Mickiewicz? Sienkiewicz? W życiu. Chyba, że chodzi o opisy, to się zgadzam. Sienkiewicz opisy miał świetne, tylko cokolwiek przydługie.
No nie powiesz mi, że w dziecinstwie nie byłaś zachwycona takim "w pustyni i w puszczy"? Ja np. styl Sienkiewicza rozpoznam zawsze. Jego felietony są świetne.
A co do Mickiewicza, to po prostu uważam, że powinni się wstydzić ludzie mający się za wielkich patriotów, a nie będący w stanie przeczytać polskiej epopei.
Co do Mickiewicza, miał on swoje wzloty i upadki. Pamietam jak poproszona przez kogoś opisywałam jego "Rękawiczkę". Większość krytyków jest zgodna, ze to słaby utwór. Mi udało się wybronić tezę, że nawet słaby utwór może przekazywać ważne treści, ale nie przesadzajmy.
Więc nie przesadzajmy w tych zachwytach nad naszymi klasykami. Oni też mieli swoje dobre i złe dni.
Oj Luka zapędzasz sie- uważam sie za patriotkę, a Mickiewicza traktuję z przymrózeniem oka. Po prostu inni mnie pisarze i poeci kręcą - i naprawdę, gdy ktoś trąbi, że Mickiewicza należy czcić bezkrytycznie, bo wielkim poetą był... to się zastanawiam - czy to podpowiada rozsądek czy bezmyślne powtarzanie frazesów.Luka w pamięci pisze:A co do Mickiewicza, to po prostu uważam, że powinni się wstydzić ludzie mający się za wielkich patriotów, a nie będący w stanie przeczytać polskiej epopei.
gitarzystka05 napisał/a:
Mickiewicza nie cierpię, byli i są o wiele lepsi poeci.
Wskaż
Nie negując wielkości wielkich zdaję sobie sprawę, że każdy z nas lubi coś innego - i każdy pisarz czy nie czyta to co lubi.