Po polsku, żeby było zrozumiale:
Tak sobie myślę od jakiegoś czasu, czysto hipotetycznie na razie, na temat jak wyżej - czyli zbioru opowiadań. Powieści moje jakoś się nie chcą pisać, za to ostatnimi czasy, tj. w ciągu ostatnich 2 lat, dysk zapełnił się mi pokaźną zgrają miniatur i opowiadań (od 2-3 stronicowych, do tych w częściach, sięgających stron 20-40). No i z tego właśnie względu rozmyślania moje zeszły na tor wydania zbioru opowiadań.
Gdzieś się czytało, że takie rzeczy raczej nie dla debiutantów, a autorów mających już na koncie książkę/i w formie wydania papierowego, ponieważ wtedy i jego krótsze rzeczy, mimo iż niejednokrotnie różnorakie pod względem tematycznym, czytywać się będą lepiej. Może tak, może nie, osobiście się na tym nie znam, dlatego zastanawia mnie fakt, czy wydawnictwa papierowe są chętne na takie eksperymenty, czy raczej patrzą na nie z przymrużeniem okna, właśnie jako 'dodatek' do kolejnych sukcesów opłacalnego autora?
Sprawa druga, ponieważ o e-bookach się czytało, ale moje pytanie wciąż czuje się nieodpowiedziane. Na jednym forum trafiłam na reklamę nowo powstałej oficyny wydającej e-booki, ale nie o tym mowa, mianowicie chodzi o fakt, iż wiele osób mawia, że warto zacząć od wydania e-booka właśnie. A moje pytanie jest takie, czy jeśli, hipotetycznie, wydam powieść/opowiadania w formie e-booka, to:
A) mogę zrobić to tylko w jednym wydawnictwie?
B) jak na takie 'sukcesy' patrzą później wydawnictwa papierowe? Czy jeśli po czasie, gdyby e-booki okazały się rozchwytywane, wysłałabym ten sam tekst do wydawnictwa tradycyjnego, mogłabym spotkać się z założeniem, że nie mogę być wydana, jeśli tekst krąży po internecie w formie elektronicznej?
Z góry przepraszam, jeśli jednak powinnam napisać w innym temacie, ale czytając te w tym dziale, nie mogłam się do żadnego wpasować, więc jeśli ktoś stwierdzi, że odpowiedź znajdę gdzieś indziej, to śmiało może mnie pokierować lub po prostu zagonić do przeczytania wszystkich tematów szczegółowo. Także, równie z góry, dziękuję za wszelakie odpowiedzi.
Zbiór opowiadań?
1Kiedy ktoś spotyka kogoś
Idąc pośród zbóż
Gdy ktoś pocałuje kogoś
Płakać chciałby któż?
Idąc pośród zbóż
Gdy ktoś pocałuje kogoś
Płakać chciałby któż?