31

Latest post of the previous page:

mi się pomyśł nie podoba - także dla tego że urzędy są jak nowotwór złośliwy. Gdy raz powstaną zaczyna się tragedia... Zaczynają puchnąć, robią przerzuty...

A wyplenić - zazwyczaj nie sposób...

32
Andrzej Pilipiuk pisze:
A wyplenić - zazwyczaj nie sposób...
Ogniem i mieczem! :D
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

34
Andrzej Pilipiuk pisze:
Navajero pisze: Ogniem i mieczem! :D
z pomocą prawnuka Autora? :twisted:
Czytałam kontynuację "Pana Wołodyjowskiego", nie pamiętam autora. Szczerze i z ręką na sercu mówię: jestem osobą łagodną, ale gdybym twórcę tego **** dostała w swoje ręce, popamiętałby ruski rok!
Nie mówię, żem jest geniusz, lecz i nie dupa
Też bym napisał "Dziady", gdybym się uparł..
.

K.I.Gałczyński

Pisarz jest pisarzem, ponieważ pisze. Bynajmniej nie dlatego, że ma legitymację

Michaił Bułhakow

35
Ja też to czytałem i nie byłem zachwycony :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

36
mój Dziadek wtedy lat 80+ czytał i był zachwycony - a był wielkim fanem trylogii i bohaterów traktował jak dobrych znajomych...

Jacek Komuda czytał i nie był zachwycony ujawnieniem faktu że Basieńka nie miała orgazmów z Wołodyjowskim czy jakoś tak ;)

co do mnie nie mam zdania - nie czytałem - choć grubość imponująca.

37
Andrzej Pilipiuk pisze: Jacek Komuda czytał i nie był zachwycony ujawnieniem faktu że Basieńka nie miała orgazmów z Wołodyjowskim czy jakoś tak ;)
Był taki motyw, pamiętam :) Zupełnie bezsensowny.
dr Samuel Johnson

38
Powiedzmy tak: tylko prawda jest ciekawa.

Jeśli kobieta bohatera narodowego nie miała z nim orgazmów - powinniśmy o tym wiedzieć - bo to pozwala nam pełniej zrozumieć straszliwe dylematy które nim targały i trudne decyzje które podejmował w prochowni zamku.

Tantiemy za wypożyczenia biblioteczne

39
Rozumiem, że we wniosku nie podaje się jako współautorów wszystkich ludzi, którzy pracowali przy książce (np. grafika od okładki), ale tylko te osoby, które są wymienione na pierwszej stronie?
I ciekawi mnie jeszcze, według jakiego kryterium zostały wybrane biblioteki, wie ktoś? Z lekkim zdziwieniem przyjąłem brak Krakowa, a potem okazało się, że małopolskie w ogóle zostało pominięte.

40
Zarejestrowałem się jako chętny do tego skoku na kasę ;)

teraz czekam cierpliwie na obiecane 20 tysięcy - bo oczywiście wpisałem wszystkie wydania moich wiekopomnych dzieł i do tego 19 tomów "samochodzika" i jestem całkowicie pewien że dostanę maksymalną stawkę :P

20'000 zł : 7 groszy = ups... :?

ludziska musieliby pożyczyć moje książki 300 tyś razy :?

no trudno wezmę ile dadzą :roll:

41
A skąd akurat 7 groszy ;)? Tak pytam, bo w innych wyliczeniach spotkałem się maksymalnie z 4 :P.
A tak w ogóle, to myślałem, że mechanizm jest taki, iż zsumują wszystkie wypożyczenia, a potem będą wypłacać zgodnie z % udziałem (oczywiście maksymalnie do 20 tyś. czy ile tam wyjdzie). Przy takim mechanizmie trudno na razie orzec, ile będzie warte jedno wypożyczenie ;)

45
Zarejestrowałem, biblioteki lubią - na niemal dwadzieścia książek beletrystycznych tylko jedna nie była wypożyczona w ubiegłym roku - ale po pierwsze primo, żeby dostać tysiaka, trzeba mieć kilkanaście tysięcy wypożyczeń, tyle to będą mieć autorzy bestsellerów :)
Po drugie, ważniejsze, secundo - tych 60 bibliotek zostało wybranych w sposób wręcz kuriozalny. Nie ma tam praktycznie bibliotek ze Śląska (z Krakowa też), a jako autor z tego regionu, bardziej tu znany, mam większą liczbę wypożyczeń :)
Po trzecie tertio - łaskawi prawodawcy pozbawili mnie tak ze 70-80% liczby wypożyczeń, bo moim matecznikiem są nie tylko i nie tyle zwykłe biblioteki, ile biblioteki szkolne, gdzie chłopak zamiast nudnej "Ani z Zielonego Wzgórza", wypożycza kryminał "Czapkę Holmesa" (autentyk :D) :)

Liczę więc na okrągłe zero :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”