9 bitwa:
C najbardziej na temat, przyzwoity. Drażniła stylizacja (i kto to mówi, co?

)
S najmocniejszy jako tekst samodzielny, ale brakło mi staranności w oddaniu tematu (były okręty, ale eskorta IMHO naciągana).
N bardzo niedopracowany. Traktuję ten tekst bardziej jako próbę godnego pożegnania z ToPA niż zawalczenia o wyjście z baraży. I to szanuję - nie ucieczka, nie walkower, ale tekst, z humorem, z pomysłem. Gdyby nie było takiej rezygnacji, gdyby przy tym przysiąść...
10 bitwa doskonała. Nie spodziewałem się, że tak mi się spodoba coś w barażach
D: nie podszedł mi. Subiektywnie tu najsłabiej. Obiektywnie - niech się mądrzejsi wypowiedzą.
Natomiast z pozostałych trzech, każdy na swój sposób mnie ujął i każdy mnie ucieszy z awansu. Nie potrafiłbym między nimi wybrać.
G: Eldil nie uznał tego za kradzenie pomysłów, Eldil uznał za hołd artystyczny i jest zachwycony

(Nie no,
Sarah, serio uważasz, że jestem takim megalomanem, żeby samego siebie wstawić do własnego tekstu bitewnego... hmmm... ok, nie było pytania
Eldil DO KAŻDEGO TEKSTU,
Eldil DO TEMATU BITWY!

) Tekst jest fajny, faktycznie "w moim stylu" (co jest oczywistą zaletą

) - użycie weryludków jako bohaterów, zatarcie granicy między postaciami a czytelnikami. Lubię to

Niepotrzebna tylko ta rezygnacja bijąca z tekstu. Widać po reakcjach, że wojna jeszcze nie przegrana

Oraz, inaczej niż u N, tekst wyczyszczony, zadbany
O: Znów zachwycony. To jest piękne. To jest taki rodzaj poezji, który mi gra w środku
P.Yonk dobrze to ujął. I brawa za heroizm - jedyny uczestnik który odważył się na wiersz

Zastanawiałem się nad kluczem literek do poszczególnych części. Czy to jest jakaś dedykacja ulubionym (albo nie

) konkurentom z ToPA? Musiałbym dobrze się przekopać przez ich teksty, bo nie łapię jakiś oczywistych związków. Ani innego klucza.
R: ten mnie najbardziej przekonał jako fabuła. I styl też bardzo ciekawy, zachęcający do sięgnięcia po więcej
Swoją drogą, czytając teksty z całości ToPA coraz lepiej rozumiem co do mnie mówią i na Wery, i przy innych okazjach. Przekombinowanie, chaotyczność akcji, za dużo na raz, stylizacje językowe które raczej przeszkadzają niż bawią - u innych to jaśniej widać, niż u siebie