31

Latest post of the previous page:

Testudos pisze:
Kiedyś przyjaciółka mówiła mi, że jak postacie mają cholernie długie i poplątane imiona w fantasy, to zapamiętuje je głównie jako:

Ten na W

Ten na K

Ten na N

Pamiętam, że gdy czytałem pierwszy tom 'Amberu' plątali mi się Benedykt z Bleysem (nie wiem, dlaczego). Dopiero w połowie książki zacząłem ich rozróżniać, a to za sprawą długości imienia - byli więc

Ten długi na B i

Ten krótki na B.

W Karabinach już mi przeszło.

Testudos pisze:
Jakie ciekawe języki polecacie do klecenia imion?

Wszystkie skandynawskie - dla krasnali polecam przerobione imiona szwedzkie i norweskie. Można klecić imiona profanując gramatykę tychże języków - mianowicie klecąc dwa lub trzy słówka ściągnięte ze słownika, które ciekawie brzmią bądź mają odpowiednie znaczenie.

Niemiecki do mnie nie przemawia, wolę norweskie Ulf od schwarzwaldzkiego Wolf.
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

32
Oprócz tych języków, które już wymieniłem lubię korzystać z Biblii. Najlepsza jest do tworzenia imion aniołów i demonów. Ale i tak najlepiej tworzy się imiona demonów usuwając wszystkie samogłoski z niektórych wyrazów, najlepiej takich żeby zaczynały się na litery z końca alfabetu.

"Drżyj śmiertelniku! Moje imię Xnfbczn Znczbjc! Twoja dusza należy do mnie!" :twisted:

33
MarsnTwix pisze:
"Drżyj śmiertelniku! Moje imię Xnfbczn Znczbjc! Twoja dusza należy do mnie!" :twisted:

A przeczytałbyś to? ;)
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

36
GreyMoon pisze:
MarsnTwix pisze:

A przeczytałbyś to? ;)

Jeśli pojawia się taki problem zwykle demon mówi "Ha! Moje imię i tak jest dla Ciebie zbyt trudne do wypowiedzenia, śmiertelniku."

Albo też, wzorem wokalistów blackmetalowych i tzw. "wyznawcuf szatana" czytam połykając niektóre głoski. W końcu wszyscy jesteśmy tylko kultystami, nie? :wink:

Xnfbczn Znczbjc nie był do końca poważnym przykładem, demona nazwałbym albo odnosząc się do nazw ludowych, takich jak chochlik (dusiołek, kręciwron, wylękalek) albo podobnych do tego, które napisałem w poprzednim poście (Azazal, Xivrrith, Shergll, Mottg i itp.), przy czym korzystam z nich głównie na sesjach RPG.

37
Według mnie Xnfbczn Znczbjc'owi brakuje samogosek. Azazale i Sherglle brzmią przyjemniej :wink:

Ale i tak jesteśmy jedynie kultystami :twisted:
(\__/)
(O.o )

39
Oryginalne imiona fantasy? Proszę bardzo, oto: http://cy.wikipedia.org/wiki/Hafan walijska wikipedia. Cymraeg to naprawdę piękny język i wiele w nim cudownie brzmiących nazw, choć na pierwszy rzut oka całość może się wydawać dosyć ekstremalna. Ostatnio nadaję moim bohaterom imiona z walijskich słówek, których znaczenia nie znam. Zresztą, to nie ma chyba większego znaczenia. Prawdopodobieństwo, że ktoś zwróci mi uwagę, że mój bohater nazywa się "kiełbasa" jest naprawdę zerowe :)

Ach, Cymru, Cymru...
czas poplątał kroki; jest łagodny i beztroski

ma zielone kocie oczy, tak samo jak ty

40
O.O

świetne. Losujemy stronę, wybieramy słówko i mamy.

Ej.

Naprawdę genialne.

<składa pokłony>
Are you man enough to hold the gun?

41
Heh, ciekawe macie sposoby :)

Ja jak zastanawiam się nad imieniem bądź nazwą jakiegoś miejsca i nic, dosłownie nic nie przychodzi mi do głowy, to robię tak: rozglądam się po pokoju. Patrzę - książka. No to obadam jak się autor nazywał, tytuł, może wydawnictwo. I próbuję z liter w tych słówkach sklecić coś ciekawego 8) . Ostatnio poszedłem do lodówki szukając natchnienia:) produkty spożywcze też są dobre, nazwy producentów, składniki... można jakoś ładno poobcinać niektóre litery na przykład i jest :D

42
Właśnie, kurzyk. Stosuję tę samą metodę, ale podczas sesji RPG. Jakaś pomniejsza postać,l ma się przedstawić. Zerknięcie w prawo, w lewo, imię jest ;)
Are you man enough to hold the gun?

43
Ja mam bardzo śmieszny sposób...

Jeśli już naprawdę żadne imię nie przychodzi mi o głowy, zgapiam z gier mmorpg. Znaczy nie w 100%, ale przerabiam nicków z gierek online (takich tekstowych), w które sobie "klikałam" i pisałam. Chociaż ostatnio sama już wymyślam imiona (raczej).

No i czasami daje imiona, które w rl sa ksywkami moich kumpli. Czasami pasuje charakterem to i imię dostaje to samo : P

A ostatnie imię, które wymyśliłam (sama O_o) mnie wręcz przeraża. Canne'carla brzmi strasznie, ale to jest cyrkowa wróżbitka, więc uparłam sie na ten dziw i basta :P

Ten.
Małe, żółte i kopie? Mała, żółta kopareczka.

44
Lubię czasem odgrzebywać stare książki z dzieciństwa, które opowiadały o zaginionych cywilizacjach i stamtąd brać nazwy i imiona (ale nigdy nie zżynam żywcem, zawsze tylko przejmuję styl nazewnictwa).

Ostatnio pracowałem nad sesją RPG, która rozgrywa się w dżunglach należących do cywilizacji podobnej naszym kambodżyńskim khmerom (to Ci od Angkor Wata ;). Nazwy i imiona też są takie jak u Khmerów, dość zabawne. Imię króla to Saruvarmayanavon XXIII, a Nazwa stolicy ich państwa to Jayasri Khnom Kanh.

45
kurzyk, ja jeszcze do lodówki nie chodziłam, ale po książkach się rozglądałam :).

Czasami, gdy nie mam pomysłu na imię, biorę do ręki cokolwiek, byle tylko był jakiś tekst, i czytam od tyłu. Jak to nie wychodzi zaglądam do książek od biologii i chemii. To nie pomaga? Wyciągam z półki słownik polsko-łaciński.

Jeśli te wszystkie sposoby mnie zawiodą... cóż, odkładam poszukiwania na później i po jakimś czasie doznaje olśnienia!

46
Sam w sobie jestem Maszyną Do Wymyślania, więc po co mi pomoc czegoś lub kogoś?

o w mordę... Dzieci drogie - jak ktoś nie jest w stanie bez cuydzej pomocy wymyślić bohaterowi imienia to jak sobie poradzi z resztą tekstu!?

warto zdobyć na CD ksiązkę telefoniczną dużego zachodniego miasta.
Właśnie. Dokładnie. Zgadzam się.

Co to za wyobraźnia jak się nie potrafi wymyślić jakiegoś imienia...

Wróć do „Kreatorium”