Latest post of the previous page:
Powodzenia! Realistyczne cele są dobre, bo są realistyczne
Moderatorzy: Poetyfikatorzy, Weryfikatorzy, Moderatorzy, Zaufani przyjaciele
Latest post of the previous page:
Powodzenia! Realistyczne cele są dobre, bo są realistycznePrzeczytałem niedawno bardzo stary artykuł/wywiad opisujący styl typowy dla FS. Jest trochę niesprawiedliwie ograniczać wszystkich autorów FS do tego samego stylu oraz ograniczać styl do FS, jednakże jest w nim parę rzeczy faktycznie dość charakterystycznych: manipulowanie długością akapitów do zaznaczania tempa akcji, pisanie prosto, krótkimi zdaniami, krótkimi akapitami, pakowanie akcji itd. To nie jest bynajmniej krytyka tego stylu, bo mi się on podoba - ale wyraźnie można zauważyć różnice między nim, a powieściami, które ostatnio czytałem: gdzie zdania ciągną się na kilka linijek, łamiących zasady "nie używaj imiesłowów" albo "ograniczaj liczbę przymiotników". Zobaczymy, co z tego wyjdzie, może nic: może zapłaczę rzewnymi łzami nad efektem (ja albo moi betaczytelnicy) i wszystko przerobię po staremu.
Jeżeli jest jakiś Śpiący, przypomniała sobie. Bo może Azazel jest równie szalony jak Uriel, może nie ma nikogo, nie ma nic, żadnego sensu, żadnej drogi ucieczki, nadziei, może pozostało tylko włożyć pistolet do ust i pociągnąć za spust, albo skoczyć z dachu, powiesić się jak Mysioł, chociaż Mysioł może nie sam, może Mysioła to inni powiesili.
Ładny wynik! Brawo!