Jak zrobić akapity

1
AdminEdit_Lan dziękujemy jeszcze raz. temat został przeniesiony ze spraw organizacyjnych, bo tu siębardziej rzuca w oczy autorom

W sumie nie jestem pewien, czy są potrzebne jakieś uprawnienia do pisania w tym dziale (za długo mnie nie było ;)), ale spróbuję. Jak możecie zauważyć po tym tekście, udało mi sie znaleźć sposób, by zrobić coś na kształt akapitów. To, że nie są to prawdziwe akapity możecie sprawdzić sami - są to trzy znaki.

   Te znaczki to tzw. "długie spacje" (w każdym razie istnieją pod taką nazwą w zaawansowanych edytorach teksu jak Word, czy Write z OpenOffice'a). żeby takie coś sie pojawiło, należy wklepać w oknie pisania postu tam, gdzie miałoby być wcięcie trzy razy:

&#XXXX; (zamiast XXXX wpiszcie 8195 - musiałem tak zrobić, bo inaczej podmienia na spacje)

   Wiem, ze ta droga jest trochę żmudna, więc mam pewną poradę (odniosę ją w stosunku do Worda, ale i w OpenOffice'ie powinno zadziałać).

1. Piszemy tekst normalnie, niczym się nie przejmując.

2. Zakończony już tekst wklejamy do Notatnika.

3. Przygotowujemy w Wordzie drugi dokument, w którym wstawiamy trzy długie spacje (Wstaw->Symbol->Znaki specjalne) i najlepiej, żeby po nich była jakaś litera (by nie zaznaczyć przypadkiem czwartego znaczku - "końca tekstu")

4. Teraz zaznaczamy w Notatniku jakiś znak tabulacji i kopiujemy go. Następnie wchodzimy do Edycja->Zamień i w polu "Znajdź" wklejamy nasz tabulator (nie należy się przejmować, że pojawi się 'krzaczek").

5. Teraz kopiujemy w Wordzie te trzy długie spacje i wklejamy w Notatniku w Oknie zamieniania w polu "Zamień".

6. Wystarczy kliknąć teraz "Zamień wszystko" i... zamiast tabulatorów mamy straszne prostokąciki. Wszystko jest w porządku - taki tekst możecie już wkleić na forum, a ono samo wstawi ostępy.

Mam nadzieję, że się to przyda. :)

PS Jakby tekst był za długi i Notatnik odmówiłby współpracy, spróbujcie z WordPadem. Jeszcze na nim tego nie próbowałem ale powinno działać.

PPS Przyznam sie bez bicia, ze nie do końca sprawdziłem ten bajer. W FireFoxie działa bez zarzutu i nie przyszło mi do głowy, że inaczej może być z IE (chyba za bardzo wierzę w ludzi ;)). Szukam, czy da się coś z tym zrobić, by w Internet Explorerze zadziałało. Ale tekst wklei się do WordPada, to wszystko jest w porządku.

:oops: :oops: :oops:
Ostatnio zmieniony ndz 31 sty 2016, 14:43 przez paulo, łącznie zmieniany 3 razy.
Wbrew pozorom świat nie jest skomplikowany - to tylko ludzie na siłę sami sobie go utrudniają.

2
Brawo, wszystkim czytającym ułatwi to życie. Piszącym może utrudnić, ale cóż... tak już jest. Od dziś używamy w opowiadaniach i tekstach do weryfikacji akapitów.

P.S. sprawy organizacyjne są działem dla wszystkich - tyle, że nie piszemy tu o ulubionej muzyce, a o życiu naszego forum :)
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec

3
Chciałem tylko dodać, że w Avant Browserze, tak jak w IE, też widać zwykłe kwadraciki. :S
"Życie jest tak dobre, jak dobrym pozwalasz mu być"

4
No cóż... Z tego, co się orientuję, to są to znaczki w kodowaniu Unicode. Pozostaje mi tylko szukać kodu, który da pożądany efekt w każdej przeglądarce... (Na pewno jakiś musi być!)

A co do zastosowania - wbrew długiemu opisowi, cała sprawa zajmuje chwilkę :).

Dodane po 29 minutach:

Hmm... Wygląda, że ten kod działa.

Mam nadzieję, że w Avancie nie wygląda jak żywopłot. U mnie w Internet Explorerze działa bez zarzutu.

KOD -> 0160

A teraz mała uwaga. Ten znaczek jest krótszy, więc trzeba użyć sześć razy. Chociaż... Każdy będzie przecież mógł robić taki akapit, jaki chce.
Wbrew pozorom świat nie jest skomplikowany - to tylko ludzie na siłę sami sobie go utrudniają.

5
Aaach... akaaapiiityyy... <rozpływa się z zachwytu>

Pomnik temu panu raz! Albo dwa.

Nie no, skisnę. :D Akapity na forum. A jednak to jest możliwe. ;D

Na moim IE wyglądają w porządku. Może na starszych wersjach coś się knoci, w najnowszej wszystko jest ok.
Z powarzaniem, łynki i Móza.

[img]http://img444.imageshack.us/img444/8180/muzamtrxxw7.th.jpg[/img]

לא תקחו אותי - אני חופשי

Akapity na forum

6
Przeczytałem przed chwilą temat http://weryfikatorium.pl/...opic.php?t=1717

Rany, ale wy problemowi jesteście. Sposób jest pierdyliard razy prostszy:

1. Wklejamy normalnie tekst, bez żadnego cudaczenia.
2. W miejcu, gdzie chcemy mieć akapit, wklejamy to:

Kod: Zaznacz cały

[color=white]WWW[/color]
Jest to po prostu napis WWW, który ma kolor tła, przez co go nie widać. No i mamy akapity:

WWWLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
WWWDuis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum
---

Ponieważ temat jest zablokowany, a widzę, że ludzie podanego w nim sposobu i tak nie wykorzystują (też bym nie ruszył - skomplikowane jak ja pier....) , prosiłbym o doklejenie tam powyższej instrukcji i usunięcie niniejszego tematu.

[ Dodano: Sro 16 Wrz, 2009 ]
Link na początku posta coś się źle wkleił. Chodzi oczywiście o przyklejony temat "Akapity" http://weryfikatorium.pl/forum/viewtopic.php?t=1717
Ostatnio zmieniony śr 16 wrz 2009, 21:16 przez Seth Bardict, łącznie zmieniany 1 raz.

9
shelion pisze:prościej jest dać to: "___" :D
Bez znaczenia. I tak nic nie widać...

12
shelion pisze:"WWW" rzuca się w tekstach jednak bardziej w oczy, bo jest większe.
co ci się rzuca na oczy? przeciez jest w kolorze tła, więc jak ci się może rzucać bardziej?
Leniwiec Literacki
Hikikomori

14
   Sposób z twardymi spacjami jest tak naprawdę prosty, tyle że w tamtym temacie strasznie skomplikowanie go wytłumaczono. Ja to robię tak:

W open office naciskam Shift+Ctrl+Space - pojawia się taki szary znaczek, który można sobie skopiować Ctrl+C i w kleić gdzie się chce Ctrl+V
   No i mam akapit
Uśmiechając się do deszczu mniej się moknie

15
W open office naciskam Shift+Ctrl+Space - pojawia się taki szary znaczek, który można sobie skopiować Ctrl+C i w kleić gdzie się chce Ctrl+V
Ten sposób jest bardzo dobry. Stosuję ciąg "Shift+Ctrl+Space" i spacja normalna i znowu "Shift+Ctrl+Space" itd., tworząc dowolnie duże wcięcie.
     5 znaków
           11 znaków
Zablokowany

Wróć do „Sprawy organizacyjne”