76

Latest post of the previous page:

Tu są dwa problemy:

jak sygnalizowałem.

1) musi być wola sensownego wydawcy
2) musi być stajnia autorów ktorzy zechcą robić karierę w tym kierunku.

i pewnie jest to szlak na którym czekają może nie skarby ale konfitury...

mówiąc obrazowo:
potrzebny jest strateg/przywódca dróżyny i chętni na wyprawę którzy poza apetytem na łupy mają też podstawowe umiejętności w stawianiu namiotów, jeździe konnej, machaniu mieczewm, łupieniu i gwałceniu.

77
Andrzej Pilipiuk pisze:1) musi być wola sensownego wydawcy
Jest taka wola :)

Czas wyłowić autorów! :)
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott

   Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
   — Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
   — Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
   — Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.

78
Andrzej Pilipiuk pisze:
mówiąc obrazowo:
potrzebny jest strateg/przywódca dróżyny i chętni na wyprawę którzy poza apetytem na łupy mają też podstawowe umiejętności w stawianiu namiotów, jeździe konnej, machaniu mieczewm, łupieniu i gwałceniu.
Zgwałciłem kogo trzeba, na popas nie mam czasu, ale książkę wydam, może maj tego roku...
skazany na potępienie...

79
nie myśl w kategoriach "jedna książka".

a hipotetyczny przywódca powinien przestać mylseć w kategoriach "jeden autor" czy "jeen cykl".

w tym roku zbiueram informacje do kolejnego wielkiego cyklu, który ma przyćmić sławę "oka jelenia"

80
Andrzej Pilipiuk pisze:nie myśl w kategoriach "jedna książka".
stworzyłem od podstaw oryginalny świat, starczy na parę tomów. Niestety mój aktualny wyczyn 8k znaków dziennie nie został jeszcze przeze mnie pobity. Chyba zbytnią wagę przykładam do formy. Zatem trochę się zejdzie...
skazany na potępienie...

81
moffiss pisze:Zgwałciłem kogo trzeba, na popas nie mam czasu, ale książkę wydam, może maj tego roku...
Gdzie wydajesz?
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

82
sorki, nie odpowiedzialem od razu. Czekam az ksiazka sie wydrukuje, ponoć po świętach trafi do Empików. Niestety Empik wprowadził zasadę dystrybucji: półtora miesiąca od daty otrzymania, czyli czerwiec'10. Ghrrr...
Mam szlaban na podawanie info, oficjalna notka będzie podana po świętach wielkanocnych. Mają trabić portale, aptroni medialni oraz ukażą się recenzje.

[ Dodano: Sro 31 Mar, 2010 ]
*patroni medialni - sorki
skazany na potępienie...

83
No nic - poczekamy, zobaczymy :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

84
moffiss pisze:Czekam az ksiazka sie wydrukuje, ponoć po świętach trafi do Empików. Niestety Empik wprowadził zasadę dystrybucji: półtora miesiąca od daty otrzymania, czyli czerwiec'10. Ghrrr...
Ktoś cię wpuszcza w maliny :) moja książka, "Czapka Holmesa", premierę miała mieć bodaj 3 grudnia, a drukowana była i dostarczona tuż przed tą datą - i tego dnia w Empikach była. Inne, w dniu zapowiadanej premiery, też bywają. To zależy od siły przebicia wydawcy, po prostu.

Strzelam: wydawnictwo Novae Res?
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

85
Romek Pawlak pisze:Strzelam: wydawnictwo Novae Res?
Czy tam czasem autor nie płaci za druk?
dr Samuel Johnson

88
Nie, nie o tę książkę chodzi.

Nawiasem, jestem zdumiony, że Sebastian zdecydował się wydać książkę w czymś takim: "Wydajemy książki ze współfinansowaniem autorskim. Oznacza to, że nie przejmujemy praw autorskich do publikowanego dzieła. W zamian oferujemy profesjonalną korektę redakcyjną, skład, projekt okładki, druk oraz co istotne promocję i dystrybucję oraz wynagrodzenie dla autora od sprzedanych egzemplarzy jego książki."

Mam nadzieję, że posiadłeś błędną informację, na stronie PM nie widzę tej zapowiedzi.
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

90
a tak z ciekawości zapytam, lepiej więcej zarobić i mieć pełna kontrolę nad własną książką, czy liczyć na ochłapy od wydawcy?
skazany na potępienie...

91
W takim wydawnictwie nie zarobisz więcej - nie ma szans, bo wydają książki w ilości 100 - 200 egzemplarzy plus ewentualne dodruki w śladowych ilościach. A co do kontroli to bywa różnie, ale zanim nie doświadczysz to trudno dywagować.
dr Samuel Johnson

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”